Δημόσιο Εξωτραπεζικό Σύστημα Πληρωμών

ΤΟΜΗ  5η – Δημόσιο Εξωτραπεζικό Σύστημα  Πληρωμών (ΔΕΣΠ)

Η δημιουργία του ΔΕΣΠ θα επιτρέψει σε πολίτες, επιχειρήσεις και στο κράτος να συναλλάσσονται μεταξύ τους δωρεάν με πολλαπλά οφέλη για όλους.

Πώς θα λειτουργεί;
Κάθε ΑΦΜ θα αποκτήσει, αυτόματα, λογαριασμό – αλλά κι ένα PIN ώστε ο πολίτης/επιχειρηματίας να κάνει τις συναλλαγές του. Από αυτό τον λογαριασμό θα μπορεί να μεταφέρει δωρεάν όποιο ποσό θέλει σε όποιο άλλο άτομο/επιχείρηση ή να αποπληρώνει το δημόσιο. Αρχικά, θα βασίζεται σε ηλ. μεταφορές web-banking αλλά, πολύ γρήγορα, θα χρησιμοποιούνται εφαρμογές (apps) κινητών και πλαστικές κάρτες.

Πως θα πιστώνεται ο λογαριασμός σας;
Αν το κράτος σας χρωστά ένα ποσό και καθυστερεί να σας το δώσει, το ποσό αυτό θα πιστώνεται αμέσως στον λογαριασμόσας στο ΔΕΣΠ – οπότε άμεσα μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, όλο ή μέρος του, γιανα αποπληρώσετε, μέσω του ΔΕΣΠ, ή το κράτος ή άλλον ιδιώτη. Αν το κράτος δεν σας χρωστά, θα μπορείτε να μεταφέρετε όποιο ποσό θέλετε από τον τραπεζικό σαςλογαριασμό (π.χ. της Εθνικής. ) Γιατί να θέλετε να μεταφέρετε ευρώ από τοντραπεζικό σας λογαριασμό στο ΔΕΣΠ, δανείζοντας ουσιαστικά το δημόσιο; Επειδή, π.χ., κάθε 1.000€ που μεταφέρετε σήμερα θα αποσβένουν 1.100€ φόρων του χρόνου (ισοδυναμεί με επιτόκιο 10%).

Πρόγραμμα καταπολέμησης της φτώχειας:
Εγγραφή πιστώσεων σε λογαριασμούς ΔΕΣΠ οικογενειών χαμηλών εισοδημάτων για την αγορά αναγκαίων αγαθών. Καθώς όλοι, π.χ. τα σούπερμαρκετ, έχουν φόρους να πληρώσουν, υφίσταται κίνητρο για την αποδοχή πληρωμών μέσω ΔΕΣΠ.

Διαφάνεια-αξιοπιστία:
Οι συναλλαγές μέσω ΔΕΣΠ θα γίνονται με ανοικτό, διάφανες λογισμικό (blockchain) που επιτρέπει σε όλους τους πολίτες να βλέπουν όλες τις συναλλαγές διατηρώντας παράλληλα πλήρη ανωνυμία των χρηστών.

 https://mera25.gr/7-tomes-tis-neas-symfonias-gia-tin-ellada/
Copyright © ΜεΡΑ25 ΞΑΝΘΗ – Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής Ξάνθη | Blogger Templates
Scroll To Top