Η Συνεργασία του Δημόσιου με τον Ιδιωτικό Τομέα στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ (πλιάτσικο του ιδιωτικού στο δημόσιο τομέα υγείας)
Ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του στη βουλή (18.12.2019) για τον προϋπολογισμό του 2020 ανακοίνωσε την πρόθεση για πιλοτική σύμπραξη τριών νοσοκομείων του ΕΣΥ με τον ιδιωτικό τομέα μέσα στο 2020.

Έρχεται δε σήμερα το Υπουργείο Υγείας (16.1.2020) και ανακοινώνει την εφαρμογή ΣΔΙΤ σε τρία νοσοκομεία.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, με τον τρόπο αυτό, θέλει να καλύψει τα κενά σε ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό το οποίο φεύγει στη σύνταξη και δεν αντικαθίσταται και να μειώσει τα έξοδα συντήρησης και ανανέωσης των μηχανημάτων στα δημόσια νοσοκομεία. Υποστηρίζεται από τους κυβερνώντες ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει οικονομία και παράλληλα ποιο γρήγορη εξυπηρέτηση των ασθενών και μείωση του καταλόγου αναμονής στα εργαστήρια.
Εάν έγινε σωστά αντιληπτή η τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη την ευθύνη των μηχανημάτων των Νοσοκομείων (συντήρηση, ανανέωση κ.λπ.) θα την έχει ο ιδιωτικός τομέας που θα υπογράφει τη σύμβαση σε το δημόσιο νοσοκομείο και προφανώς τη διάγνωση (και πιθανόν παρέμβαση) θα την κάνουν ιατροί του ιδωτικού τομέα;

Για παράδειγμα αναφέρθηκε το Νοσοκομείο Καρολίνσκα της Σουηδίας. Όμως δεν έχει αναφερθεί μέχρι σήμερα καμία μελέτη που να μας λέει ότι το μοντέλο αυτό μπορεί να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει μελέτη σχετική με το κόστος και την ποιότητα αυτών των εξετάσεων και υπηρεσιών ούτε και ο χρόνος εκτέλεσης των (πόσο γρήγορα) στην Ελλάδα.
Είναι γνωστό ότι ο ιδιωτικός τομέας λειτουργεί με στόχο το κέρδος συνεπώς ο στόχος της κυβέρνησης της ΝΔ μάλλον είναι εκτός πραγματικότητας δεδομένου ότι το ποσό που διατίθεται σε ετήσια βάση για την υγεία μειώνεται σταθερά τα τελευταία δέκα χρόνια και το ίδιο προβλέπεται και για το 2020. Είναι δεδομένο ότι θα χρειασθούν περισσότερα χρήματα τα οποία μάλλον θα τα βάλλουν οι Έλληνες από την τσέπη τους. Η πιθανή χρησιμοποίηση ιατρικού δυναμικού από τον ιδιωτικό τομέα έχει δύο εμφανή μειονεκτήματα: τη σύμβαση με γιατρούς που δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα και την κατάργηση του ΕΣΥ ως φυτώριου νέων στελεχών.
Οι ΣΔΙΤ στοχεύουν στην εκχώρηση υψηλού επιπέδου τμημάτων του ΕΣΥ στην ιδιωτική αγορά, στη δημιουργία επενδυτικών ευκαιριών για τον ιδιωτικό τομέα εντός του ΕΣΥ και, φυσικά στη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα και στην εμπορευματοποίηση της Υγείας.
Γιώργος Βέργουλας MD PhD
Τομεάρχης Υγείας του ΜεΡΑ25

Copyright © ΜεΡΑ25 ΞΑΝΘΗ – Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής Ξάνθη | Blogger Templates
Scroll To Top